Entrevista! Le Barça et l'identité catalane...

Publié le par Ives

Entrevista...   Interview....

Le Barça et l'identité catalane, c'est un vieux couple qui marche et qui va de l'avant. Pour en savoir plus nous avons interrogé Pol Pagès i Pont, 23 ans, politologue et journaliste (son blog est dans notre liste de liens). Il nous parle de la place du catalan au barça et du club barcelonais comme vecteur de l'identité catalane. A Bordèu aussi le gascon (occitan) devrait être pris en compte par les dirigeants des girondins. Et à nous supporters d'affirmer notre identité gascone (occitane). Les réponses de Pol sont en catalan. Un petit effort... avec l'occitan (langue jumelle du catalan) le français et l'espagnol vous devriez comprendre.

Ives : Quina es la plaça de la lenga catalana dins las tribunas de l'estadi del Barça? I a cants e bandeiròlas en catalan?

Pol : La llengua catalana és l'única llengua oficial del Barça. L'única llengua present a tots els àmbits del club i del Camp Nou és el català. Val a dir, que el Barça és un club que sempre ha encarnat els valors del poble català. Però això diem que "és més que un club".

Ives : Es que lo Barça a jogat un ròtle per lo desvolopament de l'identitat catalana?

Pol : Sí, i tant. Fins els anys 30 el Barça era la primera institució de masses del país, i sota el lema "esport i ciutadania", el club va ser el punt de trobada perfecte per difondre els valors del catalanisme polític. Durant la dictadura feixista de Franco el Barça va patir molt: problemes econòmics, repressió, arbitratges contraris, robatori de jugadors com Di Stéfano ... Durant la dictadura l'estadi del Barça. Les Corts fins el 1954, i a partir d'aquest any el Camp Nou) eren el temple del catalanisme, on l'ús social del català era habitual, ja que al carrer estava perseguit per les autoritats del règim. Posteriorment amb la fi de la dictadura el Barça va fer una política per fomentar l'ús de la senyera (bandera catalana) a l'estadi, i va ser pioner en la normalització lingüística del català, perquè en 40 anys el país havia canviat molt (havien arribat 2 milions d'immigrants del sud d'Espanya, lògicament castellanoparlants.

I ara, darrerament el Barça s'ha erigit com a estandard a favor de les seleccions catalanes i ha estimulat la integració dels jugadors a la vida de Catalunya, començant per oferir-los classes de llengua catalana. Així doncs, jugadors com Hristo Stoitchkov, Patrick Kluivert,  Gabi Cairo (Hoquei patins), Frank Rijkaard, Sarunas Jasikevicius (bàsquet), Roberto Dueñas o Rodrigo de la Fuente, han après la llengua i es dirigeixen als mitjans de comunicació en català
amb tota normalitat, fet que incideix de manera molt positiva en la integració de la immigració internacional que avui dia arriba a Catalunya. A més, actualment el club ha incorporat publicitat a la samarreta per primera vegada a la història. Portem publicitat d'Unicef, i en comptes de cobrar per fer-ho, paguem perquè els infants del món puguin viure amb condicions dignes. És en aspectes com aquest que el Barça és més que un club!

Ives : Pensas que lo Barça vai batre lo Werder Breme e se qualificar pel segond torn de la liga dels campions?
Pol : Sí, crec que guanyarem al Werder Bremen i ens classificarem. Els alemanys són un bon equip però nosaltres som superiors. Som els actuals campions d'Europa, el fet que el partit es jugui al Camp Nou fa que partim amb avantatge. El Camp Nou és un santuari, i pels equips visitants és molt difícil puntuar-hi.

 

 

Publié dans girondins.de.bordeu

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article